Radonsäsongen börjar

Nu är vi grymt taggade för att fixa luften.

Det är förstås inte bra med radon i luften. Men äntligen har den period på året börjat, då vi som bäst kan hjälpa människor att bli av med problemet.

Radon är en osynlig, doftlös gas som finns naturligt i berggrunden. Men hemma är den en synnerligen ovälkommen gäst.

Svenska Strålskyddsmyndighetens riktvärde för radon inomhus ligger på 200 Bq per kvadratmeter. Under riktvärdet finns det inget att oroa sig för. Ligger du över är det däremot inte bra. Som tur är finns det effektiva åtgärder att sätta in.

Vaddå radonsäsong?

Tiden mellan oktober och slutet på april brukar kallas för radonsäsongen. Det är då du normalt måste värma upp huset, vilket gör att ventilationsströmmarna är mer aktiva än under sommaren. Därför är det en perfekt tid för att göra en säker radonmätning.

Långtidsmätning

Det första du ska göra är att ta reda på fakta. Du vet ju faktiskt inte om du har radon i inomhusluften. Bästa sättet är att göra en långtidsmätning. Det är lätt, du kan göra det själv, och bästa mätperioden är precis just nu. I vår butik luftshoppen kan du köpa färdiga mätpaket.

Mätning på plats

Om du är osäker på om du har blåbetong eller inte, eller om du vet att huset är byggt före 1976 och vill ta reda om det avger radongas, kan vi komma ut och göra en gammamätning hos dig. Det ger dig en översiktlig bild av radonläget hemma.

Korttidsmätning

Ska du köpa eller sälja hus har du knappast tid att göra en långtidsmätning. Men du kan göra en snabb radonmätning på sju dygn och få en indikation på om det eventuellt finns förhöjda radonhalter i inomhusluften.

Särskilt om du ska köpa hus kan det vara bra att veta, med tanke på att du kan få ett bättre förhandlingsläge.