Rördragning för FTX hemma

Oavsett hur ditt hem ser ut gäller det att dra ventilationsrören diskret.

Efter år av renovering var Anderssons hus så gott som färdigt. Men sonens allergi ställde saker och ting på sin spets: Byt luft eller byt hus.

Håkan Andersson och hans familj bor i ett tvåvåningshus i Hässelby i västra Stockholm. De flyttade in huset för femton år sedan.

– Redan då kände vi att det luktade instängt i huset. Det var väldigt dåligt klimat, säger Håkan Andersson.

Trots att Håkan visste att han var tvungen att åtgärda problemet förr eller senare var det alltid något annat som gick före. Kök- och badrumsrenoveringar till exempel.

Till slut var det ändå dags för Anderssons att plocka fram verktygen igen.

– När vi köpte fastigheten, då var det ett gränsvärde för radon i befintliga byggnader på 400 Bq/m³. Vi hade gjort en radonmätning och överskred gränsvärdet litegrann. Sedan gränsvärdet ändrades till 200 Bq/m³ hamnade vi plötsligt långt över.

Dessutom gjorde sonens allergi sig påmind.

– Han kände av både pollen och kvalster alltmer. Nu var vi tvungna att ta tag i det här.

Håkan Andersson är själv arbetsledare i byggbranschen och väl insatt i vilka alternativ som finns att välja mellan. Med rätt ventilationssystem kunde familjen både komma under gränsvärdet för radon och fixa inomhusklimatet på samma gång.

– När man gör en sån här grej så måste man dra fram ventilationsrör. Även om de inte är så grova så måste du bygga in dem. Så det blev en del diskussioner hemma om hur det skulle gå till.

Håkan funderade på hur rören kunde dras. Husets konstruktion hade fördelar. Tack vare krypgrund och krypvind fanns det möjlighet att dölja tekniken på smarta ställen.

– Arbetsledaren från Radea ansträngde sig verkligen för att hitta nya lösningar. Han kom på saker jag inte tänkt på. Det gjorde resultatet bättre.

Ventilationssystemet familjen valde hade också värmeväxlare – X:et i förkortningen FTX.

– Det blir faktiskt dyrare om du installerar mekanisk frånluft utan värmeåtervinning. Då drar du ur kåken på vintern utan att ta vara på den energi som finns.

– Med den här FTX:en styr du klimatet som i ett nybyggt kontorshus. Du behöver inte öppna varken dörrar eller fönster. Radea hade en färdig lösning för det.

FTX-aggregatet placerades under huset i krypgrunden. Där var tillräckligt högt för att kunna stå och byta filter två gånger om året.

Rören kunde dras lodrätt genom huset och tog minimalt med plats. Därför kunde också håltagning för ventiler göras relativt enkelt. Alltihop var klart på en vecka.

– Det är som ett nytt hus. Inget av den gamla lukten är kvar alls. Och grabben verkar må bättre.

Familjen Andersson har bergvärme installerat sedan några år tillbaka. Det är bergvärme som är husets värmekälla.

– Jag kör med samma värmekurva som förra året på bergvärmen. På FTX-panelen kan jag ställa temperaturen på luften separat. Sen sköter klimatet sig själv.

Vill du också minska risk för allergi hemma?

Uppgradera ditt hus med toppmodern FTX-ventilation. Börja med att beställa en luftcheck för 0 kr.

Läs mer om luftchecken

eller läs mer om FTX-ventilation.