FTX-ventilation i Vaxholm

Ny teknik kan göra din tillvaro inomhus nästan lika bra som utomhus.

Luften cirkulerade dåligt i Maries och sambons villa i Vaxholm. Med ett nytt ventilationssystem blev parets hus både energi- och klimatsmart.

Marie och Dennis hade precis fått barn och det var dags att kika på hus. En helt ny värld av beslut låg framför dem. Till sist föll familjen för sin 1,5-plansvilla i Vaxholm. Flyttlasset gick i mars 2015.

Huset hade bergvärme i golvet på undervåningen. Övervåningen däremot värmdes upp med direktverkande el. Men extra värme behövdes sannerligen inte den här årstiden.

– Vi kände dels att det var dålig luft på övervåningen, och sen när det blev varmare ute, så blev det alldeles för hett däruppe. Värmen verkade inte transporteras på rätt sätt i huset, säger Marie Pettersson.

Paret hade sina misstankar om varför.

– När huset byggdes var bara ena halvan av övervåningen inredd. Ovanför vardagsrum och kök var det takhöjd ända upp till nock. Familjen som bodde här före oss hade lagt golv på hela övervåningen. Då hade nog ventilationen rubbats en aning.

De fick råd av en expert som berättade om FTX-ventilation. Klimatet inomhus kunde bli bättre genom att sätta fart på luften. Energin från bergvärmen och kaminen på undervåningen kunde dessutom återvinnas.

– Det var ekonomin som fick oss att ta beslutet. När vi fördelar värmen bättre i huset får vi ner uppvärmningskostnaderna när vintern kommer.

Så en dag i augusti kom ventilationsteknikerna. De började med att undersöka utrymmen för rör och ventiler. Sen satte de igång. Marie blev överraskad av hur fort de jobbade.

– Det tog inte ens en dag. De kom på förmiddagen, sen käkade vi lunch, och kort därefter var de klara. Det var grymt faktiskt.

Radea platsbyggde FTX-anläggningen i vinklar och vrår för att dölja tekniken så mycket som möjligt.

– Vi ser den knappt. Själva aggregatet står i en klädkammare och sen har de dragit rören i kattvindarna. Det enda vi ser är ventilerna som sitter i väggarna. Det sitter två på övervåningen och några till därnere.

Äldre ventilationssystem har rykte om sig att låta när luften sugs ut eller in. Före FTX-installationen satt det en frånluftsfläkt i tvättstugan som gav ifrån sig ett envist surrande. Men den togs bort. Frågan var hur det skulle bli med ljudet nu.

– Vi gick runt och lyssnade första veckan och vi hörde inte ett knyst. Ändå är det bra drag i systemet. Sätter man handen vid ventilerna så märks det att det jobbar.

Marie och Dennis är nöjda med sitt beslut. Trots att ekonomin var skälet är det ändå känslan hemma som är den största vinsten.

– Fräschheten i luften är den stora skillnaden. Framför allt märker vi det i sovrummet däruppe. Bättre klimat och luftgenomströmning fick vi liksom på köpet. Det ångrar vi inte.

Vill du också ha ett energi- och klimatsmart hus?

Uppgradera ditt hus med toppmodern FTX-ventilation. Börja med att beställa en luftcheck för 0 kr.

Läs mer om luftchecken

eller läs mer om FTX-ventilation här.