Nu mäts det radon i tusentals svenska hem. Radon är en gas som dessvärre inte går att upptäcka med våra sinnen. Enda sättet att ta reda på vilka radonhalter som finns i hemmet är att mäta.

Det enda du behöver göra är att beställa mätdosorna. Men vad händer när du beställt dem och hur fungerar egentligen en radonmätning?

Du har köpt en radonmätning – vad händer nu?

Inom tre dagar efter din beställning så dimper det ner ett mätpaket i din brevlåda. Förutom mätdosorna så finns det i paketet mätinstruktioner och ett svarskuvert. Nu kan du äntligen börja mäta.

Så här ser mätdosorna ut.
Radonmätning, komplett mätpaket, 2 spårfilmsdosor
Komplett mätpaket med två mätdosor. (Kallas även spårfilmsdosor, radondosor eller mätpuckar.)

Tanken är att mäta i utrymmen där ni i familjen spenderar tid. Till exempel sovrum, vardagsrum eller gillestuga. Mät inte i utrymmen som toaletter, tvättstugor och klädkammare. Syftet är ju att kontrollera luften där man andas mest.

Du börjar med att fylla i mätprotokollet. Där anges i vilket utrymme dosan placerats, hur länge den fått hänga och en del kompletterande information kring fastigheten. När du sedan klipper upp aluminiumpåsen och tar ut mätpuckarna så startar radonmätningen.

Själva spårfilmen sitter i det svarta plasthöljet. Luft sipprar in i mätkammaren, och finns det radongas så sönderfaller gasen inuti dosan. Då bildas spår på filmen.

Spårfilmen registrerar endast alfastrålning vilket är den strålning som på sikt kan orsaka lungcancer om att gasen dras ner i lungorna och sönderfaller där.

Mätdosorna, eller mätpuckarna, hänger du lämpligtvis i en krok, eller en lampa, mitt i rummet. Det är för att undvika mätfel som kan uppstå om mätdosan hänger för nära en friskluftsventil eller ett fönster som ofta står öppet.

När mätdosorna hängts upp är det bara att vänta. Eftersom radonhalten varierar i huset blir det ett bättre resultat ju längre de får hänga.

Dags att avsluta mätningen

Efter minst två månader är en långtidsmätning klar. En korttidsmätning, eller snabbmätning som det också kallas, ska pågå i minst sju dygn, men gärna 15. Då tar du ner mätdosorna för att sedan placera dem i aluminiumpåsen de levererades i. Du tejpar igen denna så att det blir lufttätt.

Sedan är det viktigt att fylla i mätprotokollet, framförallt vill mätlabbet veta start- och slutdatum för mätningen. Glöm inte heller att skriva under protokollet. Du stoppar sedan ner allt i ett svarskuvert och lägger på brevlådan.

Nu tar mätlabbet över

Nu har du gjort ditt. Mätlabbet, som ska vara ackrediterat av Swedac, får nu sätta igång att analysera spårfilmen som finns i dosorna. Först öppnas plasthöljet upp för att frigöra spårfilmen. Spårfilmerna får sedan ligga i ett syrabad, som används för att förstärka spåren som alfapartiklarna lämnat på spårfilmen.

Därefter placeras filmen under ett mikroskop som tar upp till 60 bilder av den lilla spårfilmen. Antalet partiklar som gjort spår på dosan räknas. Ju fler spår desto högre radonhalt.

En dator genomför sedan beräkningar som till slut ger radonhalten som respektive mätdosa har utsatts för. Ett mätrapport skrivs ut och skickas sedan till dig på posten.

Radonmätning, lutbad
Här etsas spårfilmerna i ett lutbad.
Radonmätning, tvättade spårfilmer
Radonmätning, tvättade spårfilmer.
Radonmätning, mikroskop för mätanalys
Mikroskop för mätanalys av spårfilmerna.
Radonmätning, sönderfall
Sönderfall på spårfilm.

Vill du göra en radonmätning?

Nu när du vet hur det går till kanske du själv vill undersöka vilka radonhalter du har i huset. Enklast beställer du i vår butik luftshoppen. Välj bara om du vill göra en säker långtidsmätning eller en snabbmätning och antal mätdosor så är du snart på gång.

Kontakta oss om du har frågor om radonmätning.

Vi löser luftproblem

Radon

Vi rensar luften hela vägen från grund till nock.

Flerbostadshus

Är du medlem i en bostadsrättsförening eller äger hyreshus?

Ventilation

Smart teknik som får alla i familjen att må toppen.