Radonmätning i mark

1550,00 kr3950,00 kr inkl moms

Mätpaket för enkel mätning av radonhalten i marken. Passar bra när du ska bygga nytt hus, bygga om eller bygga till. När du vet radonhalten i marken kan du lättare anpassa byggnadsmaterial och teknik för att bygga radonsäkert.

Analys och mätrapport från Swedac-ackrediterat mätlaboratorium ingår. Vill du ha hjälp att placera ut mätarna erbjuder vi en tjänst där vår personal sköter allt. Kontakta oss för offert.

Nollställ
Artikelnr: 1051 Kategori: Taggar: , ,

Beskrivning

I mätpaketet för radonmätning i mark ingår 2–6 st markradondetektorer, instruktioner, mätprotokoll, returemballage, analys och mätrapport från Swedac-ackrediterat mätlaboratorium.

Varför radonmätning i mark?

Vid nybyggnationer är det värdefullt att veta om marken är klassad som högriskmark ur radonsynpunkt. Ofta kräver byggnadsnämnden att radonmätningar av marken utförs innan bygglov beviljas. Radonmätning i mark är ett effektivt och billigt sätt att mäta halten av markradon. När mätningen är klar kan det hjälpa i beslutsfattandet kring vilka byggnadsmaterial och tekniker som ska användas för att bygga huset radonsäkert.

I det här blogginlägget kan du läsa mer om smarta knep och åtgärder som man kan vidta för att bygga radonsäkert.

Så går det till

Antal mätare väljer du efter hur stor markyta som ska mätas. Normalt sett räcker det med 2 st för en vanlig villatomt. Gräv ner mätarna på 70–100 cm djup, allra helst för hand. I botten av hålet bör en bädd av singel eller grus läggas ut, för att öka markluftens möjlighet att röra sig. Placera detektorerna i ett 75 millimeters PVC-rör eller liknande. Röret ska tätas i toppen med ett tätt lock.

Om jorddjupet är mindre än en meter, eller om det ska byggas på ett lager av sprängsten, måste stenen eller berghällens radonhalt bestämmas. Det görs med en annan typ av mätning.

Detektorerna måste också placeras över grundvattennivån, och marken bör vara tjälfri för att mätresultaten ska bli riktiga.

Mätningen är klar på fyra till fem dagar.

Om du inte har tid, lust eller möjlighet att placera ut detektorerna på egen hand kan vi i våra verksamma län hjälpa dig med hela mätningen. Kontakta oss för offert.

Vad händer sen?

När du lagt mätarna i returemballaget och skickat in den ska innehållet analyseras. Senast dagen efter att detektorerna kommit till labbet är analysen klar och du kan få ett svar.

Tipsa vänner om radonmätning i mark

Mer information

Antal

, , , ,