Radonmätning via Kristinehamns kommun

390,00 kr915,00 kr inkl moms

Mätningen skall utföras under minst 60 dygn, någon gång under perioden mellan 1 oktober och 30 april. Ni kan däremot beställa hem dosor redan nu för att sedan placera ut dem när mätperioden börjar.

Det är enkelt att göra en radonmätning. Kolla din luft hemma med vårt mest köpta mätpaket. Beställ 2-6 mätdosor (spårfilmsdosor) och gör en tillförlitlig långtidsmätning av radon under 2 månader.

Långtidsmätning är det säkraste sättet att mäta radon. Analys och mätrapport från Swedac-ackrediterat mätlaboratorium ingår.

Nollställ
Artikelnr: 1001-2 Kategori: Taggar: , , ,

Beskrivning

Det är enkelt att göra en radonmätning hemma. Beställ 2-6 st mätdosor, så kallade spårfilmsdosor, och få en tillförlitlig långtidsmätning av radon. Allt du behöver för att göra din radonmätning medföljer. Analys och mätrapport från Swedac-ackrediterat mätlaboratorium ingår i paketet.

Varför göra en radonmätning?

Radon är en osynlig, luktfri gas som på sikt kan leda till lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att det finns ca 400.000 hus i Sverige med förhöjda radonhalter.

Det finns många faktorer som påverkar radonhalterna, vilket gör att det enda sättet att veta om radon finns i inomhusluften är att mäta.

När ska en radonmätning göras?

Radonhalten i inomhusluften påverkas av en mängd faktorer. Mätningen ska ske under den s.k eldningssäsongen (oktober – april), när huset måste värmas upp. Det är lämpligt att mätningen sker när huset är bebott, så att mätningen faktiskt reflekterar de faktiska förhållandena.

Det går även att mäta radon under andra delar av året, med s.k indikerande snabbmätningar, men de är mindre tillförlitliga och kan ge missvisande halter.

Så går mätningen till

Var inte orolig, du behöver inte vända upp och ner på tillvaron. Du kan leva och bo hemma precis som vanligt under mätperioden. Mätdosorna ska hänga ligga på samma plats i minst två månader.

Mät helst i sovrum och vardagsrum, där du tillbringar mycket tid. För en enplansvilla utan källare räcker det med 2 st mätdosor. Har du källare måste du mäta även där, och du ha minst en mätdosa per våningsplan med boutrymme. Har du ett stort hus, eller vill mäta i alla sovrum kan du behöva 4-6 st mätdosor i ditt mätpaket.

Ska du göra en radonmätning i två byggnader, t ex både ett bostadshus och en flygel, behöver du två mätpaket med minst två mätdosor i varje.

Här kan du läsa ett blogginlägg om hur en radonmätning fungerar från beställning till färdig analys.

Mättiden för en radonmätning är viktig

Radonhalterna i huset varierar, och kan skilja sig kraftigt från en tid till en annan. Mäter man radonhalterna kontinuerligt med ett avancerat instrument syns ofta tydliga skillnader mellan olika tidpunkter under ett dygn. Enligt den metodbeskrivning som finns för en långtidsmätning ska den pågå i minst två månaders tid för att ge ett tillförlitligt snittvärde (s.k årsmedelvärde).

Vad händer sen?

Efter minst två månaders tid plockar du ner mätdosorna, stoppar dem i det portofria svarskuvertet och lägger det i närmsta postlåda. Därefter får du en mätrapport som visar hur radonhalterna i huset ser ut. Skulle det visa sig att du har förhöjda radonhalter i inomhusluften kan det vara bra att sätta in åtgärder som sänker halterna. För att veta vilken/vilka åtgärder som kan ge en bra effekt görs en radonbesiktning.

Har du frågor kring radonmätning i villa?

Du kan alltid kontakta oss för förslag hur mätdosorna ska placeras ut, hur många dosor du behöver eller hur lång tid radonmätningen ska pågå. Eller så kan du läsa mer under frågor och svar!

Se filmen om radon

Tipsa vänner om radonmätning i villa

Mer information

Vikt 0.1 kg
Dimensioner 35 × 17 × 2 cm
Mätpaketets storlek

, , , , ,