Radonmätning på jobbet

Här kan du välja mellan två olika servicenivåer. Välj om vi ska hantera allt eller om du vill göra det mesta själv.

Varför mäta radon?

Radon är en osynlig, luktfri gas som på sikt kan leda till lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten har satt ett gränsvärde på 200 Bq/m³ luft (bequerel/kubikmeter). För hus med hyresgäster ställs krav från miljökontoren på att radonhalter ska kunna redovisas.
Den 6 februari 2018 ska en nationell handlingsplan för att förhindra radonförekomsten av radon på bl.a arbetsplatser implementeras i Sverige. Denna baseras på EUs strålsäkerhetsdirektiv.

Under vilken period ska radonet mätas?

För att få ett tillförlitligt mätprotokoll sker radonmätningen normalt under den så kallade eldningssäsongen (oktober–april). Mätningen ska pågå i minst två månaders tid. På arbetsplatser kan andra typer av mätningar också vara aktuella.

Hur många mätpunkter måste jag ha?

Det finns riktlinjer för hur många mätpunkter man måste ha för att myndighetskraven ska uppfyllas för radonmätning på arbetsplatser.
Vi har möjlighet att erbjuda två olika servicenivåer för radonmätning. I vår fullservicelösning tar vi hand om all administration och praktisk hantering av mätningen. Ska du genomföra radonmätning själv är det enklast att kontakta oss för en beräkning av antalet mätpunkter så skickar vi utrustning till dig.

Servicenivå 1

Fullservice för mätning på arbetsplatser

Är du orolig att missa något moment i mätning av radon, eller är osäker på vart mätutrustningen ska placeras? Här köper du en totalentreprenad där vi hanterar radonmätningens alla moment inklusive

  • beräkning av antal mätpunkter,
  • utplacering och insamling av mätdosor,
  • protokollskrivning,
  • distribution av mätdosor till och från labbet,
  • en sammanställning av mätresultatet samt
  • all nödvändig kommunikation med miljökontoret.

Passar perfekt för dig som behöver göra en radonmätning på jobbet, men saknar tid att göra det själv. Vi gör fullservice-mätningar i Stockholm, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Göteborg med omnejd.

Tider och priser

Radonmätningen tar ca två månader att genomföra. Priset för fullservicemätning på arbetsplats är från 5.000kr exklusive moms.

Vill du se ditt totalpris för fullservice?

Begär offert

eller kontakta oss om du har frågor om fullservice.

Servicenivå 2

Gör-det-själv

Här tar du hand om administrationen själv. Du beställer mätutrustning och vi skickar det till dig. I gör-det-själv-paket ingår ett antal mätdosor, instruktioner, frankerad returfraksedel, analys och mätrapport.
Du får dels ett mätresultat för varje enskild mätdosa och dels ett snittresultat av arbetsplatsen.

Tider och priser

Radonmätningen tar två månader att genomföra. Priset är 198 kr exklusive moms per mätpunkt och små arbetsplatser måste alltid mätas på minst två mätpunkter. Det finns riktlinjer för hur många mätpunkter man måste ha för att myndighetskraven ska uppfyllas för radonmätning på arbetsplatser. Be oss om en offert vid köp över 100 mätpaket.

Antal mätdosor Pris per mätdosa(exkl. moms) Din rabatt
2–9 st 198 kr
10–24 st 186 kr 12 kr
25–99 st 156 kr 42 kr

Gör så här

På en arbetsplats ska mätning ske på ett visst antal mätpunkter beroende på hur stor lokalen är, antal plan och planlösning m.m.

  • Kontakta oss och förklara hur lokalen ser ut och/eller skicka en ritning/skiss.
  • Vi räknar ut hur många mätpunkter du behöver och ungefär vart dosorna ska placeras.
  • Vi skickar mätpaket och instruktioner till dig och du sköter resten. .

Klarar du att göra det mesta själv?

Ja, visa mätpaket

eller kontakta oss om du har frågor om gör-det-själv.