Har du genomfört en radonmätning som visar förhöjda radonhalter? Då är nästa steg att kontrollera varifrån radonet kommer och vilka åtgärder som kan vara lämpliga för att få ner halterna.

Vi hjälper dig med konsultation, och antingen en enklare radonbesiktning eller en fullskalig radonutredning, beroende på vilken situation du som ansvarig fastighetsägare befinner dig i.

Radonbesiktning eller radonutredning?

Radon är en osynlig, luktfri gas som på sikt kan leda till lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten har satt ett gränsvärde på 200 Bq/m³ luft (bequerel per kubikmeter). På ägare av flerbostadshus, såsom bostadsrättsföreningar och uthyrare, ställs krav från miljökontoren på att radonhalter ska kunna redovisas.

Både besiktningen och utredningen genomförs på plats i fastigheten. Radonbesiktningen är lite enklare, där endast en eller ett fåtal lägenheter är drabbade. Radonutredningen är mer omfattande och rekommenderas om det är många lägenheter eller lokaler som är drabbade.

Radonbesiktningen tar ungefär en timme och kan sammanfattas med följande moment.

 • Genomgång av bostaden där vi utgår från dina kunskaper, ritningar och mätrapport.
 • Eventuell förekomst av inläckande markradon och förekomst av radon i byggnadsmaterialet detekteras via mätning (sniffmätning och gammamätning)
 • De berördra lägenheternas ventilation kontrolleras.
 • Efter besöket sammanställs resultaten av undersökningen och vi presenterar ett åtgärdsförslag.

En radonutredning är mer omfattande både i innehåll och rapportering.

 • Radonutredningen är ett styrdokument som ger svar på vad problemet är och vad som behöver åtgärdas
 • Styrdokumentet fungerar som underlag dels inom styrelse, vid överlämningar till ny styrelse, samt i all kommunikation med tillsynsmyndigheter (miljökontor eller arbetsmiljöverket)
 • Utredningen tar ett antal timmar eller t.o.m. ett antal dagar att göra
 • I normalfallet tas hänsyn till vad som gjorts i fastigheten tidigare

Åtgärdsförslag

Med radonbesiktningen eller radonutredningen som grund så återkommer vi till er med ett skriftligt åtgärdsförslag. I det framgår tydligt vilka åtgärder vi föreslår och kostnader för dessa.

Dessutom lever Radea upp till de krav som ställs från myndigheterna vid byggarbetsplatser, något som gör att beställaren inte behöver oroa sig:

Vi ser alltid till att ta fram en arbetsmiljöplan i samband med våra entreprenader.

Sedan den 1 januari 2016 är det dessutom krav från Skatteverket att alla arbeten där priset överstiger fyra basbelopp (ca 180 000 kr) ska ha en elektronisk personalliggare. Kravet ligger på byggherren (vilket motsvarar beställaren) och saknas denna kan straffavgifter lämnas. Denna del hanterar vi också.

Ännu inte gjort radonmätning?

Du kan lämna över jobbet till oss eller utföra en del själv. Se våra servicenivåer A, B och C.

Dags att ta reda på vad du kan göra åt problemet?

Kontakta oss

Det enklaste sättet att komma igång är att ringa oss. Tillsammans kan vi då hitta rätt väg att gå. Ibland kan en radonbesiktning vara den bästa starten, och visar det sig att det behövs noggrannare utredningar så föreslår vi en radonutredning. Ibland är det lika bra att gå direkt på den större radonutredningen. I vissa fall kanske nya radonmätningar är den bästa starten.

Vi erbjuder upp till en timmes konsultationstid över telefon. Så att vi tillsammans kan landa i hur problemet för just din situation ska angripas.

Här gör vi radonbesiktningar och utredningar

Vi är för närvarande verksamma i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro.

Boka tid för radonutredning
  Omdömen från våra kunder

  Proffs! Grymt trevligt bemötande. Gjorde det lilla extra för att få till snygga lösningar. Alltid lätta att få kontakt med.…
  Christian L
  1 timme
  Jätte besviken på ett sent mail svar till min man där det framgår att företaget är inte alls intresserad av…
  Anna R
  2 veckor
  Radea är mycket kunniga och trevliga att ha att göra med. Rekommenderas!
  Rickard S
  2 månader
  Genomgående en bra leverantör. Snabbt svar vid förfrågan och offert. Bra tillgänglighet. God planering och genomförande. Mycket kompetenta.
  Jesper S
  2 månader
  Radeas personal har mycket bra kompetens om sina FTX-värmeväxlar- och radonsugs-lösningar. Projektering och planering kunde göras på ett mycket bra…
  Anders H
  4 månader
  Mycket trevlig personal och ett proffsigt bemötande. Klar och tydlig tidsplan för min FTX installation och installatörerna gjorde ett bra…
  Jonas S
  4 månader