Moderna ventilationssystem byter oftast ut hela luftmassan i huset varannan timme. Men systemen kräver ett visst underhåll för att fungera som tänkt. Är du osäker på vilken ventilationsform du har i huset? Läs villaägarens ventilationsguide först.

Kanalrensning

Så funkar det

Det flödar mycket luft genom ventilationskanalerna. Luften för också med sig damm och partiklar som på sikt sätter igen kanalerna. Oftast syns endast smutsen kring luftdonen, exempelvis i tvättstugan eller badrummet. Men efter fem–tio år i drift så bildas ett lager med smuts i kanalerna. Det är oftast frånluftskanalerna, där luften sugs in i donen, som drabbas värst.

En rensning av kanalerna ger många fördelar. Främst blir luftflödena bättre, luften renare och systemet håller dessutom längre. I samband med rensningen så rengörs även luftdonen.

Smutsigventilation
Före: Ventilationskanal som inte rengjorts på 8 år.
ren ventilationskanal
Ventilationskanal som rengjorts från smuts.

Filterbyte

I FTX-aggregaten sitter det filter, vanligtvis är det ett filter för tilluften och ett för frånluften. Dessa hindrar damm, pollen och annan smuts från att ta sig in i fläktarna och vidare i huset. Filter i aggregaten bör bytas två gånger per år, och på de moderna ventilationssystemen så får du en varning när det är dags att byta. För att kunna byta filter och lämna pris på detta måste vi veta den exakta modellbeteckningen på ditt aggregat.

Injustering

När systemet är rengjort återstår endast att justera in luftflödena igen. Det innebär rent konkret lite inställningar på aggregatet (i de fall det är möjligt), en del spring fram- och tillbaka med lufttratten och skruvande på luftdonen. När flödena är balanserade så har du rätt luftflöden i våtutrymmen och sovrum, och ett luftflödesprotokoll att sätta in i huspärmen.

Vi lämnar ren luft efter oss.

Vad ingår i en kanalrensning?

För att inte krångla till det vill vi vara tydliga med vad som ingår i tjänsten och vad som inte ingår.

Vad vi gör

 • Rensar alla frånluftskanaler i huset.
 • Rengör alla frånluftsdon i taket.
 • Rengör ytterväggsgaller vid behov.
 • Byter luftfilter.
 • Balanserar luftlöden.
 • Lämnar luftflödesprotokoll (mejlas eller postas ca en vecka efter besöket).
 • Lämnar prisförslag på eventuella kompletterande åtgärder.
 • Administerar ROT-avdraget mot Skatteverket.

Vad vi inte gör

 • Rengör köksfläktar och IM-kanaler.
 • Rengör sotkanaler (genom rökgaskanaler).
 • Skräpar ner.

Vem kan beställa kanalrensning?

Samfälligheter och flerbostadshus är välkomna att kontakta oss om detta. Vi erbjuder tjänsten i Stockholm. Priset varierar något beroende på körsträcka, fastighetstyp och omfattning. Därför lämnar vi alltid ett kostnadsförslag du får ta ställning till före beställning av tjänsten.

Be oss om kostnadsförslag

Fyll i formuläret eller ring oss för att få ett kostnadsförslag. Kostnaden är från 4 300 kr inkl moms. ROT-avdrag kan sedan göras vilket administreras av oss.

  Omdömen från våra kunder

  Installation av en Daikin luft/luftvärmepump. Snyggt resultat både inne och ute. Bra bemötande och kommunikation med Björn, Hugo och Johan.
  Jenny B
  2 veckor
  Radonmätning samt förslag på åtgärd. Proffesionellt bemötande av kunnig konsult (Hugo). Även uppföljning efter installation av radonsug. Rekommenderas!
  Irene J
  2 veckor
  Hjälpsamma och flexibla. Kompetent intryck. Snabb installation.
  Jon E
  2 veckor
  Bra utfört arbete, bra service och trevliga hantverkare
  Daniel H
  3 veckor
  Proffsig offert, snabbt och trevligt montage av FTX. Klart värt pengarna!
  Per L
  3 veckor
  Proffsiga och trevliga väldigt smidigt utfört Mvh Tommy Ekman
  Tommy E
  1 månad