Ska du köpa eller sälja hus med radon i? Vi stöter på det dagligen. Frågor kring radon och ventilation i samband med husvisningar, husförsäljningar eller i värsta fall precis innan pennan snuddar köpekontraktet. Köpa hus med radon är förknippat med oro. Ibland är osäkerheten kring vilka hus som har radon eller hur vanligt det är med radon i ett område. Vi hjälper dig räta ut frågetecknen genom mätningar, konsultationer och åtgärder.

Här väljer du åtgärd efter situation

Radonmätning, husköp

Jag ska köpa hus det finns radon i

Lugn, det går alltid att åtgärda.

Besiktning

Radonmätning, byggnadsmaterial

Jag misstänker att det kan finnas blåbetong eller markradon

Lätt som en plätt att reda på.

Mätbesök

Radonmätning, misstanke

Jag vill kunna berätta om radonsituationen

Du får all fakta på bordet så att ingen behöver fundera.

Undersökning

Radonmätning, ny ventilation

Jag vill förbättra ventilationen i huset

Våra luftmästare hjälper dig att öka luftväxlingen.

Luftåtgärder

Köpa hus med radon

Ska du köpa hus med radon? Eller finns det misstankar om blåbetong i huset? Då kan det vara läge att agera.

Vi vet att en radonmätning som visar förhöjda värden, eller blotta misstanken om att det är ett radonhus, väcker stor oro. Man blir aldrig rädd för det man vet utan snarare för det man inte har koll på.

I de flesta fall räcker det långt med en kartläggning om hur radonbilden i huset ser ut och vilka ingrepp som kan vara nödvändiga för att minska oron inför att köpa radonhus. Allra bäst är förstås om detta sker i god tid innan försäljning. Alltför ofta blir det en sista-minuten-fråga som trasslar till saker och ting.

Radon räknas inte som ett dolt fel. Det är alltså upp till dig som köpare att undersöka hur radonbilden i huset ser ut. Om förutsättningarna tas fram innan kontraktet skrivs finns det möjlighet att reglera kostnaderna för en sanering mellan säljare och köpare.

Radonhalt i hus

Det finns närmare 400 000 bostäder i Sverige med förhöjda halter av radon i inomhusluften. Med förhöjda halter menas ett värde över 200 Bq/m³.

Förhöjda radonhalter är farligt på så sätt att det ökar på sikt risken att utveckla lungcancer och därför är rekommendationen att försöka få ner radonhalterna så lågt som möjligt. Däremot är risken långsiktig och radonhalten i huset går i princip alltid att få ner så det är sällan några problem att köpa ett hus med förhöjda radonvärden, däremot är det bra att få kostnadsbilden och ingreppet klart för sig innan.

Köpa hus med radon är sällan ett stort problem om du bara kollar upp vad som gäller. Oftast har vi möjlighet att vara snabbt på plats för att räta ut alla frågetecken. Vi är vana vid att hjälpa kunder hantera såna här situationer.

När vi lämnat huset är vi snabba med att leverera protokoll och åtgärdsförslag. Det går alltid att lösa problemet, men det är viktigt att först ta reda på förutsättningarna på plats, eftersom lösningarna är specifika för varje hus och har olika omfattning och prisklass.

Åtgärder för radon i hus

Beroende på radonproblematiken är olika typer av åtgärder mer eller mindre effektiva. Markradon löses vanligtvis med hjälp av tätningar, radonsug eller ökad ventilation. Förekommer blåbetong i byggnadsmaterialet kan mer eller mindre omfattande ventilationsåtgärder vara nödvändiga. Vanliga åtgärder ser du på sidan om radonsanering.

I vissa fall kan en radonmätning vara nödvändig att genomföra innan man beslutar vilken åtgärd som är nödvändig. Vi ser till husets förutsättningar och tar fram lämpliga åtgärdsförslag.

JAG SKA KÖPA HUS MED RADON

Radonbesiktning

Om det är konstaterat att huset har förhöjda radonhalter är det vanligt att göra en besiktning på plats. Syftet med besiktningen är att samla information om huset för att kunna lämna förslag på lämpliga åtgärder. Besiktningen tar ungefär en timme. Huset kontrolleras från grund till nock.

Eftersom en radonmätning ligger till grund för besiktningen så blir den föreslagna åtgärden ofta väl avvägd för att få ner radonhalterna. Vi kan alltid lämna garantier på att radonhalterna efter de föreslagna åtgärderna hamnar på bra nivåer, vilket redovisas tydligt i åtgärdsförslaget.

Vill du boka tid för besiktning?

Kontakta oss, antingen via telefon eller via vårt kontaktformulär. Vi kommer ut så fort vi har möjlighet, och prioriterar brådskande ärenden.

JAG MISSTÄNKER ATT DET FINNS BLÅBETONG ELLER MARKRADON

Gammamätning och sniffmätning

Vill du veta om blåbetong finns i byggnadsmaterialet, vilken sorts blåbetong det är och få en bedömning av hur mycket radongas som avges från materialet?

Då kan vi göra en gammamätning hemma hos dig. Efter att väggar och bjälklag mätts upp räknar vi ut värdena och skickar dig ett protokoll. Du får då en uppskattning på hur mycket radongas som själva byggnadsmaterialet i huset avger. Handlar det om höga halter kan vi då föreslå en lämplig ventilationsåtgärd som ser till att luften du andas är ren!

Vi kan även göra en så kallad momentanmätning (sniffmätning) där vi mäter radonhalten på en eller flera särskilt utvalda platser i huset. En sån mätning ger en snabb indikation på radonhalter, och kan även påvisa läckage, men är på grund av radonets naturliga variation aldrig lika säker som en långtidsmätning.

Ska vi komma hem till dig och mäta radon?

Föreslå gärna en tid som passar så kontaktar vi dig snarast och meddelar ett fast pris. (Från 2 400 kr inkl moms.)

JAG VILL VETA ATT ALLT ÄR BRA NÄR JAG SKA SÄLJA

Kombinerad mätning och hembesök

Om du har börjat planera inför en framtida försäljning är radon bra att tänka på. Lämpligen så genomförs en radonmätning i god tid innan försäljning, och i samband med ett hembesök så täcks alla eventuella radonfrågor in.

Du kommer att kunna redovisa radonkällor, eventuella brister i konstruktionen, vilka åtgärder som kan sänka radonhalterna – dessutom kan du hänvisa oroliga köpare till oss. Du får ett utförligt protokoll och vi står redo att svara på frågor från spekulanter.

Behöver ditt hus en undersökning?

Ring ditt närmsta Radeakontor så berättar vi hur du går tillväga.

Mer information för dig som ska köpa hus med radon finner du på Boverkets webbplats.

JAG VILL HA BÄTTRE INOMHUSLUFT

Förbättrad ventilation

Många svenska hus har en dålig luftkvalitet. Vi kan hjälpa till att förbättra ventilationen genom ett utökat självdragssystem, mekaniska frånluftsläktar eller installation av värmeväxlare (FTX). Oavsett om det rör sig om boendeytor, torpargrundar eller vindar så har vi lösningen.

Eftersom att ventilationen fungerar annorlunda i olika hus är det oftast nödvändigt med ett platsbesök – denna gör vi såklart kostnadsfritt. Se våra luftcheckar. Har du redan idéer om hur ventilationen kan förbättras så är du välkommen att ringa och bolla dessa med oss.

Ska vi hjälpa dig att bygga ditt luftslott?

Föreslå gärna en tid som passar så kontaktar vi dig snarast.

Omdömen från våra kunder

Proffs! Grymt trevligt bemötande. Gjorde det lilla extra för att få till snygga lösningar. Alltid lätta att få kontakt med.…
Christian L
1 timme
Jätte besviken på ett sent mail svar till min man där det framgår att företaget är inte alls intresserad av…
Anna R
2 veckor
Radea är mycket kunniga och trevliga att ha att göra med. Rekommenderas!
Rickard S
2 månader
Genomgående en bra leverantör. Snabbt svar vid förfrågan och offert. Bra tillgänglighet. God planering och genomförande. Mycket kompetenta.
Jesper S
2 månader
Radeas personal har mycket bra kompetens om sina FTX-värmeväxlar- och radonsugs-lösningar. Projektering och planering kunde göras på ett mycket bra…
Anders H
4 månader
Mycket trevlig personal och ett proffsigt bemötande. Klar och tydlig tidsplan för min FTX installation och installatörerna gjorde ett bra…
Jonas S
4 månader