När ska du mäta radon?

Radonmätning, husköp

Vid husaffärer

När du ska köpa eller sälja är fakta på bordet alltid bättre än tveksamheter.

Radonmätning, om- och tillbyggnad

När du bygger om

Vid ny-, om- och tillbyggnad av småhus hemma eller på landet.

Radonmätning, misstanke

När du tror det finns

Om huset ligger i utsatt område eller är byggt av blåbetong bör du mäta radon.

Radonmätning, ny ventilation

Vid ny ventilation

Om du förändrat ventilationen eller fått ett nytt uppvärmningssystem.

Så går det till att mäta och åtgärda radon

6 steg till en radonfri miljö

 1. Radonmätning

  Först måste du veta om du har radon i din luft. Vi har färdiga mätpaket för villor, flerbostadshus och arbetsplatser. Ligger du under gränsvärdet här behöver du inte oroa dig. Har du däremot förhöjda radonhalter (över 200 Bq/m³ luft) bör du gå till nästa steg. Läs mer om radonmätning eller radonmätning i flerbostadshus.

 2. Radonbesiktning

  Här får du reda på varifrån radonet kommer. Vid en radonbesiktning som görs på plats i ditt hus kollar vi byggnadsmaterial, ventilation och söker läckor. Syftet med en radonbesiktning är att samla rätt information för att åtgärderna ska bli bra. Läs mer om radonbesiktning.

 3. Åtgärdsförslag

  Nu vet du hur radonet tas bort och luften blir frisk i just ditt hus. Åtgärdsförslaget beskriver vad som ska göras och vad det kostar. Det kan variera beroende på radonbilden och husets konstruktion. Men för en normalstor villa brukar kostnaden, efter radonbidrag och ROT-avdrag, bli 20–30 000 kr inklusive moms.

 4. Radonbidrag

  Radonbidraget har upphört.

 5. Radonsanering

  Äntligen! Nu får du snart frisk luft i huset. Vi installerar, driftsätter och berättar hur utrustningen funkar. Vi platsbygger den saneringslösning som åtgärdar just ditt problem. Det kan vara radonsug, radonbrunn, tätningar eller ventilationssystem. Läs mer om radonsanering.

 6. Kontrollmätning

  Efter radonsaneringen måste du göra en kontrollmätning. Den görs på samma platser där du mätte från början. Vi lämnar vanligtvis garanti på att du klarar gränsvärdet. Ofta garanterar vi faktiskt halva gränsvärdet. Allt sånt syns tydligt i vår offert. Läs mer om kontrollmätning.

Vad är radon?
Hur gör man en radonmätning?

Mätprodukter för villägare

 • Radonmätning spårfilmsdosa

  Radonmätning i villa

  569,00 kr1789,00 kr inkl moms
  Välj alternativ
 • Snabb radonmätning

  730,00 kr2415,00 kr inkl moms
  Välj alternativ
 • EcoQube med app

  EcoQube – Digitalmätare

  2780,00 kr inkl moms
  Lägg till i varukorg

Radonmätning vid husköp eller försäljning

När du står inför en fastighetsaffär har du troligen bråttom med din radonmätning. Då kan du göra en snabb radonmätning på bara sju dygn. En snabb radonmätning kallas för rådgivande korttidsmätning.

Korttidsmätning är ingen fullständig radonmätning som uppfyller myndighetskrav, men du får en snabb indikation på radonhalterna i inomhusluften, för att avgöra om du ska vidare med en säker radonmätning eller inte.

Visa mätpaket för snabb radonmätning

Radonmätning vid om- och tillbyggnad

Innan du ska bygga om eller till huset är det bra att göra en säker radonmätning. Den tar två månader. Då kan du samtidigt med ombyggnaden planera för de eventuella åtgärder du måste göra för radonsanering.

Visa mätpaket för radonmätning i villa

”Intressant var att värdet i gillestugan sjönk från 850 Bq/m³ till 50 Bq/m³ luft”, säger villaägaren Leif Ronander.
”Killarna städade efter sig också. Det har aldrig hänt förut när vi har anlitat hantverkare”, säger villaägaren Rune Karlsson.
”Det var bra kommunikation med medlemmarna, avisering om arbeten i lägenheterna i god tid och rent och snyggt”, säger Roland Andersson, ordförande för BRF Isänkan.

Frågor och svar

Vilka gränsvärden gäller?

kapitel 6 av Boverkets byggregler står det att gränsvärdet för radon i nybyggda hus är 200 Bq/m³.
Motsvarande riktvärde hittar du i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om radon i bostäders inomhusluft. Där anges samma värde på 200 Bq/m³.

När ska radon mätas?

Radonmätning ska göras under eldningssäsongen mellan oktober och april. Den tid på året då huset normalt måste värmas upp. Då är luftströmmarna som mest aktiva i huset. Den perioden på året brukar också kallas radonsäsongen.

Hur mäter jag radon?

Det är lätt att mäta radon och du kan göra det själv. Beställ ditt mätpaket med spårfilmsdosor i luftshoppen. Spårfilmsdosorna, radondosorna, ska ligga hemma hos dig i minst 60 dygn.
Alla instruktioner följer med mätpaketet. Läs mer om radonmätning.

Se vad fler kunder tycker

Proffs! Grymt trevligt bemötande. Gjorde det lilla extra för att få till snygga lösningar. Alltid lätta att få kontakt med.…
Christian L
2 timmar
Jätte besviken på ett sent mail svar till min man där det framgår att företaget är inte alls intresserad av…
Anna R
2 veckor
Radea är mycket kunniga och trevliga att ha att göra med. Rekommenderas!
Rickard S
2 månader
Genomgående en bra leverantör. Snabbt svar vid förfrågan och offert. Bra tillgänglighet. God planering och genomförande. Mycket kompetenta.
Jesper S
2 månader
Radeas personal har mycket bra kompetens om sina FTX-värmeväxlar- och radonsugs-lösningar. Projektering och planering kunde göras på ett mycket bra…
Anders H
4 månader
Mycket trevlig personal och ett proffsigt bemötande. Klar och tydlig tidsplan för min FTX installation och installatörerna gjorde ett bra…
Jonas S
4 månader