Radonmätning i villa

569,00 kr1789,00 kr inkl moms

Nu har sista datumet för att placera ut långtidsdosor passerat! Ni kan fortfarande genomföra en mätning med korttidsdosor. Kontakta oss för att veta mer!

Det är enkelt att göra en radonmätning. Kolla din luft hemma med vårt mest köpta mätpaket. Beställ 2–9 mätdosor (spårfilmsdosor) per fastighet som ska mätas och gör en tillförlitlig långtidsmätning av radon under 2 månader. Mätperioden för radon pågår 1 oktober–31 april. Våra mätdosor analyseras av Radonova i Uppsala som är världens ledande radonlaboratorium och ett oberoende Swedac-ackrediterat mätlaboratorium som säkerställer hög kvalitet och uppfyller svenska myndigheters krav. Långtidsmätning är det säkraste sättet att mäta radon. I priset ingår allt, från fri retur till analys och mätrapport från ett svenskt Swedac-ackrediterat mätlaboratorium.

Hur många mätdosor behövs?

Du ska ha minst en mätdosa per våningsplan med boendeutrymmen. Har du tillbyggnader eller sovrum i olika delar av huset kan mätvärdena skilja sig åt och i många fall kan därför fler mätdosor ge en säkrare bild av radonnivåerna. Priserna på mätpaketen är satta så att styckpriset går ner per extra mätdosa om du vill mäta på flera punkter. Se våra allmänna villkor.

Detta ingår

  • Mätning som uppfyller Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.
  • Frankerat returkuvert
  • Tydliga mätinstruktioner.
  • Analys och mätrapport från ett svenskt ackrediterat laboratorium.
  • Telefon- eller mailsupport om du önskar hjälp.
  • Kostnadsfri radonbesiktning om halterna är förhöjda.*

*) Gäller endast i de län vi genomför besiktningar. Se vilka …

Beskrivning

Det är enkelt att göra en radonmätning hemma. Beställ 2–9 st mätdosor, så kallade spårfilmsdosor, och få en tillförlitlig långtidsmätning av radon. Allt du behöver för att göra din radonmätning medföljer. Analys och mätrapport från Radonova som är världens största radonlaboratorium och ett Swedac-ackrediterat mätlaboratorium ingår i paketet.

Är du medlem i Villaägarnas Riksförbund? Läs mer om din avtalsrabatt.

Varför göra en radonmätning?

Radon är en osynlig, luktfri gas som på sikt kan leda till lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att det finns ca 400 000 hus i Sverige med förhöjda radonhalter.

Det finns många faktorer som påverkar radonhalterna, vilket gör att det enda sättet att veta om radon finns i inomhusluften är att mäta.

När ska en radonmätning göras?

Radonhalten i inomhusluften påverkas av en mängd faktorer. Mätningen ska ske under eldningssäsongen (oktober–april), den tid på året när huset måste värmas upp. Det är lämpligt att mätningen sker när huset är bebott så att mätningen visar de faktiska förhållandena.

Det går även att mäta radon under andra delar av året, med så kallade indikerande snabbmätningar, men de är mindre tillförlitliga och kan ge missvisande halter.

Så går mätningen till

Var inte orolig, du behöver inte vända upp och ner på tillvaron. Du kan leva och bo hemma precis som vanligt under mätperioden. Mätdosorna ska bara hänga eller ligga på samma plats i minst två månader.

Mät helst i sovrum och vardagsrum, där du tillbringar mycket tid. För en enplansvilla utan källare räcker det med 2 st mätdosor. Har du inredd källare ska du mäta även där, och du ska ha minst en mätdosa per våningsplan med boutrymme. Har du ett stort hus, ett hus med påbyggnad eller om du vill mäta i alla sovrum, kan du behöva 4–9 st mätdosor i ditt mätpaket.

Ska du göra en radonmätning i två byggnader, t ex både ett bostadshus och en flygel, behöver du två mätpaket med minst två mätdosor i varje.

Här kan du läsa ett blogginlägg om hur en radonmätning fungerar från beställning till färdig analys.

Mättiden för en radonmätning är viktig

Radonhalterna i huset varierar, och kan skilja sig kraftigt från en tid till en annan. Mäter man radonhalterna kontinuerligt med ett avancerat instrument syns ofta tydliga skillnader mellan olika tidpunkter under ett dygn. Enligt den metodbeskrivning som finns för en långtidsmätning ska den pågå i minst två månaders tid för att ge ett tillförlitligt årsmedelvärde.

Vad händer sen?

Efter minst två månaders tid plockar du ner mätdosorna, stoppar dem i det portofria svarskuvertet och lägger det i närmsta postlåda. Därefter får du en mätrapport som visar hur radonhalterna i huset ser ut. Skulle det visa sig att du har förhöjda radonhalter i inomhusluften kan det vara bra att sätta in åtgärder som sänker halterna. För att veta vilken/vilka åtgärder som kan ge en bra effekt görs en radonbesiktning.

Har du frågor kring radonmätning i villa?

Du kan alltid kontakta oss för förslag hur mätdosorna ska placeras ut, hur många dosor du behöver eller hur lång tid radonmätningen ska pågå. Eller så kan du läsa mer under frågor och svar.

Så görs en radonmätning.

Ytterligare information

Vikt 0,1 kg
Dimensioner 35 × 17 × 2 cm
Mätpaketets storlek

, , , , , , , , ,