Snabb radonmätning

730,00 kr2415,00 kr inkl moms

Riktigt snabba puckar med säker analys från svenskt Swedac-ackrediterat mätlaboratorium där allt ingår. Mätpaket med 2–9 Rapidos® spårfilmsdosor för korttidsmätning av radon under 10 dygn hemma eller på jobbet. Varje mätpaket är avsett för ett objekt (exempelvis villa, lägenhet, arbetsplats). Beställ hem mätpaketet, följ mätinstruktionerna och skicka sedan in dosorna för analys. Se övriga köpvillkor. Korttidsmätning är praktiskt när du behöver en fingervisning om radonhalterna. Till exempel när du ska köpa eller sälja hus. Behövs vidare konsultation kan vi på Radea hjälpa till med telefonsupport eller hembesök i vissa län. Detta ingår

  • Mätning som uppfyller Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning.
  • Returkuvert.
  • Tydliga mätinstruktioner.
  • Analys och mätrapport från svenskt oberoende ackrediterat laboratorium.
  • Telefon- eller mailsupport om du önskar hjälp.

Beskrivning

Det är enkelt att göra en korttidsmätning av radon. I mätpaketet Rapidos + ingår 2–9 eller mätdosor, så kallade spårfilmsdosor, för snabb radonmätning. Allt du behöver för att göra din radonmätning medföljer. Analys och mätrapport från svenskt Swedac-ackrediterat mätlaboratorium ingår i paketet.

En snabb mätning av radon är bra om du exempelvis ska köpa eller sälja hus. Läs mer om snabb radonmätning från Strålskyddsmyndigheten.

Så går snabb radonmätning till

Du behöver inte vända upp och ner på tillvaron under mätningen. Mätdosorna ska ligga på samma plats i minst 7 dygn, men gärna 10. Du kan leva och bo hemma, eller vara på jobbet, precis som vanligt under mätperioden.

Snabb radonmätning med 2–4 st mätdosor

Helst ska du mäta i de utrymmen du vistas mest, till exempel sovrum och vardagsrum.

För en enplansvilla utan källare räcker det med 2 st mätdosor. Har du inredd källare bör du mäta även där, då behöver du 3 st mätdosor. Har du ett stort hus med påbyggnad, olika nivåer eller flera sovrum du vill mäta i kan det behövas fler mätdosor.

Om du ska mäta två byggnader

Ska du radonmäta två olika byggnader, t ex både ett bostadshus och en flygel, behöver du två mätpaket med minst en mätpuck i varje.

Vad händer sen?

Efter minst 10 dygn plockar du ner mätdosorna, stoppar dem i det portofria svarskuvertet och lägger det i närmsta postlåda. Därefter får du en rådgivande mätrapport som ger dig en indikation på om det finns förhöjda radonhalter i inomhusluften eller inte.

Snabb radonmätning uppfyller inte samma myndighetskrav som en långtidsmätning, vilket kan ställa till det om du ska rapportera mätvärden till exempelvis kommunen. Vill du göra en säker radonmätning som uppfyller myndighetskraven ska du göra en långtidsmätning.

Ytterligare information

Mätpaketets storlek

, , , , , , ,