Ekonomi och komfort är två av fördelarna med FTX och god ventilationsteknik men det finns fler. Här reder vi ut begreppen från F till X. Vi vill inte uppfattas som teknokrater, men låt oss först reda ut de mystiska förkortningarna. Bokstäverna F och T förekommer flitigt i ventilationssammanhang. Så vad betyder de?

F, FT och FTX

Ofta används tillägget mekanisk också. Mekanisk frånluft (F) betyder att det sitter en fläkt, oftast på taket, som suger ut luften genom att skapa undertryck i huset. In får luften komma bäst den vill genom exempelvis fönsterventiler.

Mekanisk från- och tilluft (FT) är ett relativt ovanligt system med fläktar i båda ändarna. Fläktarna både driver in och suger ut luft ur huset men det finns ingen värmeåtervinning.

X för värmeväxling

Bokstaven X står slutligen för värmeväxlare. Det betyder i praktiken värmeåtervinning och en hel plusmeny av fördelar. Vill du se för- och nackdelar med de olika ventilationssystemen, inklusive självdrag som inte nämns här, kan du kika i villaägarens ventilationsguide.

Fördelarna med FTX-ventilation

Ekonomi

Upp till 85 procent av värmen kan återvinnas.

Stabilitet

Jämn temperatur inomhus oavsett väder.

Komfort

Du slipper exempelvis kallras från ventiler.

Hälsa

Damm och pollen fångas upp i ett filter.

FTX-system och ekonomi

Det vanligaste argumentet för FTX-system är ekonomi. Är du ägare till en normalstor villa på 150 m² betalar sig systemet på lång sikt. Ju mer kWh-priset stiger desto snabbare går det. Större delen av värmen kan återvinnas. Det kan synas i plånboken redan första månaden.

Vad FTX inte gör

FTX-system är däremot ingen värmekälla. Det är ett ganska vanligt missförstånd, tyvärr. Uppvärmningen måste du sköta på annat sätt. Det FTX-systemet tar hand om är den värme som redan finns för att återvinna den igen och igen.

Stabil värme när det är kallt

FTX-system funkar utmärkt även när det är riktigt kallt ute. Är det till exempel -20°C ute så klarar värmeväxlaren att få upp temperaturen till plusgrader inne. Du behöver alltså inte skrämma upp ditt värmesystem särskilt många grader under vinterhalvåret.

Komfort med balanserad ventilation

Med ett vanligt frånluftsystem kan det lätt bli obalans mellan övertryck och undertryck i huset. Du märker det bland annat på dörrar som liksom sugs igen de sista centimetrarna till sina karmar. Pang!

Problemet med obalans är att värmen inte kan kontrolleras fullt ut. Värme och ventilation hänger tätt samman och beror mer av varandra än många tror.

Med ett FTX-system i huset har du varken över- eller undertryck. Samma mängd luft skickas med precision in i huset som den mängd som skickas ut. Full kontroll med andra ord.

Eftersom FTX inte använder fönsterventiler så slipper du också det där obehagliga kallraset som kan bli när det är kyligt ute. Luften är balanserad, värmen kontrollerad, och alla utrymmen i huset håller en jämn och skön temperatur.

Bye, bye skadliga utsläpp

Det finns en mängd olika FTX-fabrikat att välja på. Det kan vara svårt att hitta rätt, helt enkelt. Eftersom vi jobbat med luft, inomhusklimat och radonbekämpning i många år har vi lärt oss att skilja bra FTX-system från dåliga.

De FTX-system vi installerar tar även bort skadliga emissioner från exempelvis radon, formaldehyder och färg. Dessutom fångar filtren upp damm och pollen.

Det finns många hälsoargument för FTX-system under förutsättning att det är ett bra system du köper.

FTX-system och radon

Ligger du enligt dina radonmätningar strax över gränsvärdet för skadliga halter inomhus, kan det ibland räcka med att sätta lite fart på luftströmmarna i huset, för att få ner värdet. Precis som familjen Andersson gjorde. Om du redan tidigare funderat på smarta ventilationsåtgärder kan du fixa två problem samtidigt med ett FTX-system.

Moderna FTX-system är tysta

Du kommer inte ens att märka någon skillnad. Dagens fläktar är tysta som möss. Så har det däremot inte alltid varit. Det har hänt massor på bara några år när det gäller både verkningsgrad och kvalitet på komponenter. Sen kan olika fabrikat skilja sig åt. Men våra system är tysta.

Hur börjar jag?

Prata med någon som kan luft. Kolla gärna företagets referenser. Försäkra dig om att din partner i luftfrågor kan både radon och FTX så spar du en del tid. När bilden av hela luftsituationen klarläggs på en gång så får du förslag på åtgärder som stämmer för just din villa. Och framför allt en lösning som passar dig och din familj som bor i huset.

Vill du veta mer om FTX, ekonomi, komfort och hälsa?

eller ring oss så snackar vi om saken direkt.

Omdömen från våra kunder

Hej, De har gjort ett bra arbete, kom i tid och avslutade snyggt.
Ulf H
4 veckor
Gott bemötande av företaget, de har mätt radonhalten hos oss och åtgärdat allt som behövdes på ett bra sätt. De…
Brf Lövgården M
2 månader
Bra team som gjorde ett bra jobb. Lätta att kommunicera med och rekommenderas starkt.
Brf R
2 månader
Snabbt och enkelt. Förskolan hade stängt en av dagarna som Radea installerade ett FTX-system i vårt radhus, och installatörerna lät…
Conny A
2 månader
Mycket nöjd kund. - Duktiga hantverkare med snygg installation av FTX-system och lyhört för att få det så snyggt som…
Robin N
2 månader
Vänligt bemötande och duktiga medarbetare
Inger E
2 månader