Det här företaget är summan av det vi kan, de personligheter vi är och allt vi säger och gör. Och vår kultur är hur vi får saker gjorda hos oss. Möt några av de stolta Radeaner som bidrar till denna inspirerade och familjära kultur som triggar vår energi, glädje och utveckling.

THOMAS THUN | MONTÖR OCH PROJEKTLEDARE

”Att ställas inför både frågvisa och rätt tysta människor triggar mig”

Vad är det bästa med ditt jobb?

Alla kundkontakter. De triggar mig som gillar att bygga bra relationer och får ställas inför både frågvisa och rätt tysta människor som jag ska läsa av och kunna hjälpa på bästa sätt. Något som också ger energipåslag är miljöerna vi jobbar i och klurighetsgraden på problemlösningen. Vi gör ju installationer i helt olika typer av huskroppar och det ställer kreativiteten på sin spets. Ibland kan det vara så ont om utrymme att vi får dra rör genom en garderob. Andra gånger är det armering och eller ett vattenrör som ska rundas, innan vi borrar. Den där hinderbanan gör att man hela tiden måste hitta nya lösningar för att skapa luftflöden in och ut med våra radonsugar och ventilationssystem.

Vad utmanar dig i din vardag på Radea?

Att anpassa sig efter olika situationer är både roligt och utmanande, för kundernas hus skapar helt olika förutsättningar för vårt arbete. Något som också utmanar logistikern i mig planeringen inför varje projekt. Jag måste till exempel köpa in fläktar i god tid och pussla ihop arbetsschemat, eftersom vår arbetstid är oreglerad. Med andra ord kan vi åka hem när arbetet är klart och då blir vissa dagar längre och andra kortare. Just därför är det viktigt att minnas de korta dagarna, även under maxade arbetspass.

Hur ska man vara för att lyckas i din roll på Radea?

Även om det ”bara” är ventilation vi sysslar med, ställs du hela tiden inför nya uppgifter och människor. Därför måste du vara lite flexibel som Radean. I klartext innebär det att du ena stunden klättrar på en trång vind. Andra stunden utforskar du en krypgrund eller materialet du ska sätta borren i. Det är också viktigt att kunna zooma ut från detaljerna och se hur vi kan bidra till en bra hemmiljö som gör folk nöjda.

Just det där med ett göra bra installationer och jobba proffsigt från start till mål är något jag glöder för. Proffsighet kan till exempel vara att komma i tid och att städa efter oss. Och de små detaljerna gör stor skillnad. Lika självklart måste du vara ärlig och kunna ge och ta kritik på ett schysst sätt och vara lyhörd inför kunders önskemål. Är man dessutom lite allmänt händig och har en känsla för det estetiska i människors hem är det också ett plus.

Vad ger dig energi utanför jobbet?

Jag är både farsa och morfar så familjen är min motor. Hjärtat klappar också för musik. Därför spelar jag i två hårdrocksband och tankar upp andras musik genom att lyssna så mycket jag kan. Sedan är jag väl som folk är mest. Jag springer i skogen, kör lite cirkelträning och gillar att resa. Ett ställe som karvat sig in i minnet är den ö jag åkte till på min 50-årsdag. En liten ö utanför Madagaskar där jag tog dykcert och fick ställas öga mot öga med Muränor, humrar och Battlefish.

Om du var chef för Radea en dag, vad skulle du göra?

Införa en slags basträning så att alla snabbt förstår skönheten och enkelheten i att jobba på samma sätt och i en viss ordning. Inskolningen man får idag som nyanställd är bra men kan vässas en gnutta. Och det mesta lär man sig genom att ställa frågor.

Jag är ingen karriärklättrare själv, men ser ofta potentialen i de jag jobbar med. Därför skulle jag också vilja boosta andra som har det där lilla extra att våga ta steget i rätt riktning.

JOACHIM LINDBERG | PROJEKLEDNING OCH BESIKTNING

”Vi har ett intressant uppdrag som är viktigt för Sverige”

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det som tänder min glöd är roliga kollegor som bjussar på sig själva, sin kunskap och finns inom räckhåll hela tiden. Det spelar ingen roll om jag jobbar långt ute på fältet och behöver akut hjälp med en knivig fundering – det finns alltid någon på kontoret som lyfter luren och kan ta den på volley. Att vi sedan har en skön avslappnad ton mellan oss och kan prata om det mesta, oavsett om det är med en chef eller kollega, gör naturligtvis sitt till för arbetsglädjen.

Jag vill också lyfta energin som kommer i kontakten med kunderna och deras problem. Att verkligen förstå dem är en utmaning varje gång och problemlösningen ser olika ut för varje nytt hus och ny familj vi besöker. I det arbete gäller det att inte krångla till det, att rensa språket från krångliga branschtermer, att verkligen lyssna och få folk att känna sig trygga.

Vad utmanar dig i din vardag på Radea?

Pusslandet i varje projekt tillsammans med kunderna. De kan ju ha detaljfrågor om saker som inte ens rör radonsaneringen, ventilationen eller det hantverksmässiga. Då är det roligt att bolla upp allt jag vet och har snappat i arbetet med olika hus.

Det där extra lagret av kunskap och helhelstänk runt projektet gör kunderna glada. Vi får ju inte bara snöa in på tekniken utan måste hitta hållbara lösningar som smälter in husens olika miljöer. Att få vara spindeln i projekten och leda vårt team i projekten är också en rolig utmaning.

Hur ska man vara för att lyckas i din roll på Radea?

Med positivt tänk, och rakhet kommer man långt i samspelet med kunder och kollegor. Jag tänker också att man måste gilla att hugga i och lösa problem. Vi har ju ett intressant uppdrag som är viktigt för Sverige. Det handlar om att hjälpa svenskarna att andras bättre luft som är fri från farliga partiklar. Därför måste vi också ha koll på nya lagar och förordningar som påverkar det arbetet och se till att vi inte slarvar eller lämnar någon detalj åt slumpen

Vad ger dig energi utanför jobbet?

Att hålla igång hela tiden och inte sitta still. Därför lastar jag på med egna snickeri- och byggprojekt i lägenheten eller på lantstället. Det ger mig energickar. Sedan tycker jag det är skönt att ha sån koll på själva jobbet att jag kan släppa det ur tankarna under min lediga tid. Våra chefer stöttar oss också i det där. Sitter vi och mailar sent en kväll eller under helgen kan det komma ett välment mail tillbaka där vi uppmanas släppa jobbet ur tankarna.

Om du var chef för Radea en dag, vad skulle du göra?

Jag skulle intervjua var och en för att vaska fram eventuella problem och funderingar som går att lösa. Och för att förstå hur vi kan växla upp Radea tillsammans. Att göra det och köra någon gemensam feelgood-aktivetet där vi lyfter fram alla som förtjänar det vore också vara kul.

LARS SJÖBERG | VD

”Jag gillar måndagar av många anledningar”

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag får väldig frihet att påverka och utveckla potentialen i våra tjänster och produkter. Men framförallt i de människor som är Radea och värdet kunderna upplever. I den resan framåt får jag också mycket stöd och känner stor glädje. Lika självklart uppskattar jag mötet med alla kul kollegor och trevliga kunder. De gör att jag aldrig känner någon jobbångest, utan längtar efter att köra igång varje måndag morgon.

Den där positiva energin, hjälpsamma attityden och viljan att lösa problem skapar också ett kitt mellan oss som jobbar här. Det kittet är vår kultur och den gör mig stolt och glad. Att vi även fyller en viktig funktion i människors vardag och har en lösning som dämpar deras oro för dålig luft är en annan positiv poäng. Dessa kunder ska känna att vi står för våra värderingar, tar deras oro på allvar och lägger ner stort hjärta i relationerna och på själva problemlösningen.

Förmågan att hålla vad vi lovar, kvaliteten på själva jobbet och bemötandet är det kunderna värderar när de rankar Radea. Det betyget är själva grundbulten i vår framgång. En bra kundupplevelse helt enkelt.

En daglig utmaning är naturligtvis att fortsätta hålla den höga nivån genom att attrahera och utveckla nya Radeaner som kuggar i vår familjära kultur och kan ta ansvar för vår framgång. Vår strategi är ju att locka människor med rätt personlighet, sedan lär vi ut själva arbetsmomenten vartefter.

Vad utmanar dig som ledare din vardag på Radea?

Eftersom vi växer så snabbt är det en given utmaning att hålla ihop alla bitar på ett bra sätt. Att veta när jag ska gasa och bromsa. Att veta vilket stöd medarbetarna behöver för att växa och kunna ta ansvar och hur jag ska beskriva Radeas resa och mål på ett sätt som alla kan ta till sig. Eftersom vi har så högt i tak och väger in allas åsikter och idéer har vi även hittat en skön balans där konflikter är väldigt sällsynta. Är det något som inte funkar, pratar vi om det på stört och hittar en lösning. För i alla processer och många kundkontakter är det faktiskt en hel del som kan gå fel.

Hur ska man vara för att lyckas i din roll på Radea?

Att du är positivist i mötet med olika människor och kan bjuda på din energi och kunskap är grunden. Lika viktigt är det att du gillar att ta ett stort ansvar och har stora öron som fångar upp olika kunders funderingar och frågor. Kul också om du vågar ta för dig och kommer med förslag på hur du vill utvecklas hos oss. Mitt mål som chef är ju att alla ska känna sig delaktiga och nå sin fulla potential. Därutöver är det nog bra om du är händig, noggrann och känner en stolthet i att förstå och lösa rätt problem.

Vad ger dig energi utanför jobbet?

Familjen lägger grunden för allt. Jag tänker till exempel på energin jag får från barnen och flexibiliteten i livspusslandet. Jag hittar också balansen genom att åka skidor, simma och känna lyckan och lugnet och i en bra livssituation.

Var är Radea om fem år?

I en perfekt värld har vi täckt in hela spannet av ventilation, värme och ren luft och har gjort allt energisnålare och effektivare. Vi kommer också att ha breddat vår portfölj av tjänster. Utmaningen är att behålla våra familjära kultur, nivån på vårt tekniska kunnande och den platta organisation även när vi växer. Vi vill göra saker på vårt sätt, även om vi blir bra mycket större.

Joachim Lindberg och Hugo Eldh, Radea

Sverige kan andas ut tack vare dig

Arbetslivet på vårt miljöteknikföretag

Radea gör skillnad för folkhälsan genom att installera radonsugar, värmeväxlare och ventilationsrör i svenska hem. Vi sätter en ära i att vara bäst på det genom att hålla vad vi lovar, genom att inte krångla till det och att leverera kluriga och nästan ”osynliga” lösningar i för olika hemmiljöer. Som Radean kommer du känna att det finns en stabilitet, plan och ordning i det vi gör som skapar trygghet. I ryggen har du också stöttande chefer som backar upp dina idéer och hjälper dig snitsla arbetsdagarna efter eget huvud. Lika självklart blir du en del av en rak, skön och inkluderande kultur som triggar energin, glädjen och bygger vår framgång som företag.

Joachim Lindberg, Katarina Gillberg, Lars Sjöberg, Radea

Hur Radea är du?

Kulturen på Radea blir som vi är mot varandra och mot våra kunder. Och din relation med oss på Radea bygger givetvis på att vi delar vissa grundläggande värderingar, spelregler och har rimliga förväntningar på varandra och framtiden. Därför är det intressant att få en aning om hur vi matchar varandra. Gör vårt snabbtest och se efter själv.


1. Tänk på en person du verkligen gillar och kanske har som förebild. Genom sin rakhet, attityd och sina tydliga värderingar blir hon/han någon du litar på och respekterar. Likadant är det företag du gillar. De måste stå för något på riktigt och följa sina värderingar för att man ska gilla dem. Håller du med?

Ja
Nej

2. Att arbeta i nya hem och möta olika sorters människor gör vårt jobb roligt och utmanande. Därför är det viktigt att vara lyhörd och ta in vad både pratsamma och även tystare kunder vill ha för lösningar. Har du så stora öron?

Ja
Nej

3. Vi har en varm familjär stämning på Radea. Det där handlar om att vara reko mot varandra och alltid försöka ge det lilla extra, i relationen med kunderna och med varandra på jobbet. Låter det viktigt för dig?

Ja
Nej

4. Vi beskriver jobbet på Radea som en resa i personlig utveckling. Det innebär att du ibland får utmaningar som gör att du måste lämna din egen komfortzon och anpassa dig efter nya situationer. Ser du det som en möjlighet att växa professionellt och som person?

Ja
Nej

Facit

Tack för att du gjorde testet. Har du svarat ”ja” på alla frågorna och dessutom har vad som krävs i din yrkesroll? Då har vi hittat varandra. Gå in under lediga jobb och se om du hittar en tjänst som passar dig eller skicka oss din spontanansökan för framtiden.

Vi löser luftproblem

Radon

Vi rensar luften hela vägen från grund till nock.

Flerbostadshus

Är du medlem i en bostadsrättsförening eller äger hyreshus?

Ventilation

Smart teknik som får alla i familjen att må toppen.