Radonmätning i flerbostadshus

Här kan du välja mellan två olika servicenivåer för bostadsrättsföreningar och andra flerbostadshus. Välj om vi ska hantera allt eller om du vill göra det mesta själv.

Varför mäta radon?

Radon är en osynlig, luktfri gas som på sikt kan leda till lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten har satt ett gränsvärde på 200 Bq/m³ luft (bequerel/kubikmeter). För hus med hyresgäster ställs krav från miljökontoren på att radonhalter ska kunna redovisas.

Under vilken period ska radonet mätas?

För att få ett tillförlitligt mätprotokoll sker radonmätningen under den så kallade eldningssäsongen (oktober–april). Mätningen ska pågå i minst två månaders tid. De boende i huset bor som normalt under mätningen.

Hur många lägenheter ska mätas?

Vi har möjlighet att erbjuda två olika servicenivåer för radonmätning i flerbostadshus. I vår fullservicelösning tar vi hand om all administration och praktisk hantering av mätningen. Ska du genomföra radonmätning själv är det enklast att kontakta oss för en beräkning av antalet mätningar.

Servicenivå 1

Fullservice för flerbostadshus

Är du orolig att missa något moment i mätning av radon i flerbostadshus? Här köper du en totalentreprenad där vi hanterar radonmätningens alla moment inklusive

 • avisering till boende,
 • utplacering och insamling av mätdosor,
 • protokollskrivning,
 • distribution av mätdosor till och från labbet,
 • en sammanställning av mätresultatet samt
 • all nödvändig kommunikation med miljökontoret.

Passar perfekt för dig som behöver göra en radonmätning i flerbostadshus, men saknar tid att göra jobbet själv. Vi gör fullservice-mätningar i Stockholm, Uppsala, Västerås och Göteborg med omnejd.

Tider och priser

Radonmätningen tar två månader att genomföra. Priset för fullservice är från 1200 kr inklusive moms per uppmätt hushåll, lokal och källare. Minst en femtedel av fastighetens hushåll måste mätas för att myndighetskraven ska uppfyllas för radonmätning av flerbostadshus.

Vill du se ditt totalpris för fullservice?

Begär offert

eller kontakta oss om du har frågor om fullservice.

Servicenivå 2

Gör-det-själv

Här tar du hand om administrationen själv. Du beställer mätpaket och vi postar dem till dig. I varje gör-det-själv-paket ingår 2 st mätdosor, instruktioner, frankerat svarskuvert, analys och mätrapport.

Varje hushåll, lokal och källare som ska mätas ska ha sitt eget mätpaket. Du får mätresultat för varje enskild mätdosa.

Tider och priser

Radonmätningen tar två månader att genomföra. Priset är 580 kr inklusive moms per uppmätt hushåll, lokal och källare. Minst en femtedel av fastighetens hushåll måste mätas för att myndighetskraven ska uppfyllas. Be oss om en offert vid köp över 100 mätpaket.

Antal mätpaket Pris per mätpaket Din rabatt
2–9 st 555 kr 25 kr
10–24 st 485 kr 95 kr
25–99 st 425 kr 155 kr

Gör så här

I ett flerbostadshus ska mätningen ske i ett urval av lägenheter för att få rätt bild av radonsituationen. Följande gäller vanligtvis vid mätning av flerbostadshus. (I vissa fall har miljökontoret önskemål om andra förutsättningar.)

 • Minst 20 procent av fastighetens hushåll ska mätas. Om huset har 50 lägenheter ska du alltså ha minst tio mätpaket.
 • Beställ ett mätpaket per hushåll som ska mätas.
 • Minst ett mätpaket per våningsplan och uppgång.
 • Samtliga lägenheter med markkontakt ska mätas.
 • Om källare finns bör mätpuckar hängas upp där, oavsett om den är inredd eller inte, eftersom den har markkontakt.

Klarar du att göra det mesta själv?

Ja, visa mätpaket

eller kontakta oss om du har frågor om gör-det-själv.